دوره آموزش کوچینگ سطح ۱ خلاصه جلسه اول | شروع سفر کوچینگ
26 تیر 1402 1402-05-07 16:52دوره آموزش کوچینگ سطح ۱ خلاصه جلسه اول | شروع سفر کوچینگ
دوره آموزش کوچینگ سطح ۱ خلاصه جلسه اول | شروع سفر کوچینگ
از آنجا که کتابهایی با عنوان “کوچ“ و “کوچینگ“ چاپ میشوند، این دو واژه در فرهنگستان لغت فارسی پذیرفته شده و تا زمانی که معادل مناسبی برای آنها پیدا نشود، از کلمه “کوچ” استفاده می کنیم. جالب است بدانید حتی در کشورهایی که روی زبان و حفظ ادبیاتشان حساس هستند مانند فرانسه و آلمان، این کلمه ترجمه نشده و “کوچینگ” را به کار می برند.
نزدیک ترین لغت به واژه کوچ، “مربی” می باشد اما به دلیل طیف گستردهی معنایی که این کلمه دارد مانند: مربی ورزشی و مربی مهدکودک و… این ایراد وارد می شود که فرد با اینکه در یک حوزه خاص مربیست، اما بخاطر این ترجمه، او نیز خودش را کوچ معرفی می کند؛ بی آنکه صلاحیت های کوچ را داشته باشد و یا فرآیند کوچینگ را اجرا کند.
سفرِ کوچینگ
سفر موفقیت همه انسانها، سفریست از نادانی به دانایی. وقتی سوالی می پرسید، در معرض دانش قرار و تبدیل به کسی می شوید که می داند؛ در واقع مرحله “دانستن” را انجام داده اید، اما این مرحله به تنهایی کافی نیست. این سفر زمانی به مقصد نزدیک می شود که بتوانید از مرحله دانستن (knowing) عبور و توانایی انجام دادن (doing) پیدا کنید.
سفری از نادانی به دانایی، سفر بعدی، از دانایی به توانایی و سفر سوم، سفری است از توانایی به بودن (being). در این مرحله، کوچ بودن در تمام منش های شما نمایان می شود و به یک انسان بی قضاوت و شنوا تبدیل خواهید شد. نه اینکه اراده کنید، گوش دهید؛ اراده کنید، بازخورد خوب بدهید؛ اراده کنید، ارتباط موثر بگیرید؛ شما تبدیل به آدمی می شوید که دیگران از گفتگو با او لذت می برند.

معرفی دوره آموزش کوچینگ سطح یک
دوره آموزش کوچینگ سطح یک، در 84 ساعت و 3 ترم ( 40 ساعت آموزش، 24 ساعت مشاوره و 20 ساعت آزمون) ارائه می شود. در این جلسات فرآیند آموزش کاملاً دو طرفه و بیشتر مبتنی بر سوالها و چالش هاییست که دانشپذیران مطرح می کنند.
در فرآیند “یادگیری پداگوژی”، سیستم های یادگیری مهارت با سیستم های یادگیری آموزش تئوری کاملاً متفاوت اند. در آموزش تئوری، از ابزارهای مربوطه برای انتقال مطلب به دانشپذیران استفاده می شود؛ اما تمرکز این دوره روی کسب مهارت است و میزان شاخص و سنجشِ علمِ دانشپذیران، مبتنی بر چگونگی اجرا و پیاده سازی جلسه کوچینگ است تا به مرور زمان تبدیل به کوچ بهتری شوند.
در نظر داشته باشید یادگیری زمانی اتفاق میافتد که:
- 1: تمام توجه، تمرکز و انرژی دانش پذیر برای دریافت صحیح مطالب و اتخاذ معنایی در کلاس باشد؛
- 2: تصویر ذهنی پس از دریافت صحیح مطالب در ذهن شما ساخته شود؛
- 3: توانایی انتقال تصویر ذهنی خود را به دیگران داشته باشید؛
POSTURE یا موقعیت کوچ چیست؟
در جلسه کوچینگ، مراجع با احساسی از ناکامی که لزوما از روی ناراحتی نیست، وارد جلسه می شود. سطح ارتباطی که مراجع با خود می آورد سطحی متوسط رو به پایین است و کانال ارتباطی او، میتواند گسترده یا غیرگسترده باشد.
کوچ (coach) باید با برقراری ارتباط موثر، تعادلِ کانال ارتباطی بین خود و مراجع را بوجود آورد تا بتواند ارتباط خوب و قدرتمندی را با مراجع شکل دهد. به این فرآیند همدلی گفته می شود.
هم سطحی از مهمترین ویژگیهای یک پوزیشن کوچ است. برای مثال نصیحت، راهنمایی، سرزنش، دلسوزی و … پوزیشن کوچ را بالا میبرد، اما مربی هرگز نباید نقش یک فرد دانا و باسوادتر از کوچی را ایفا کند تا همسطحی که عامل ایجاد اعتماد به نفس در مراجع است، اتفاق بیافتد.
فراموش نکنید هر کار، حرف و عملی که توسط کوچ انجام شود و پوزیشن او را تغییر دهد، ممنوع است.

هدفگذاری و چشم انداز دانشپذیران
اهداف و چشم اندازهایی که یک دانشپذیر می تواند در برابر کوچینگ (coaching) اتخاذ کند در هر سطحی امکان پذیر است. مثلا بخشی از نگاه و رویکرد ما نسبت به کوچینگ می تواند مانند بقیه دوره ها، یک آموزش عادی باشد که نهایت چند ساعت در هفته است و صرفا جنبه شرکت در کلاس را دارد؛ اما یک رویکرد دیگر تعامل با اطرافیان و توسعه فردیست، یعنی برای خود و زندگی شخصیمان در ارتباط با عزیزان، دوستان، خانواده و اطرافیان این مهارت را آموزش ببینیم و در زندگی، یک انسان پیشرفته و مترقی تر باشیم.
اما سطح بالاتر و اندکی حرفه ای، این است که بخواهیم از این آموزه بعنوان شغل دوم کسب درآمد کنیم. در نهایت والاترین جایگاه، انتخاب این مهارت به عنوان شغل اول و حتی بین المللیست. از آنجا که آزادی در این حرفه بالاست می توانید در هر کجای دنیا که باشید، و به هر زبانی که مسلط هستید، به هر جای جهان سرویس دهید.

دریافت مدرک از ICF بعد از اتمام دوره به چه صورت است؟
لازم به توضیح است که یادگیری و دریافت مدرک بینالمللی کوچینگ سطح یک (ICF)، دو مبحث جداگانه هستند. این مدرک به اندازه ای که در ایران اعتبار و قطعیت دارد، در بسیاری از کشورهای دنیا، به این گونه نیست. برای مثال در انگلیس و فرانسه 60 الی 70 درصد از کوچ ها بدون مدرک فعالیت و تدریس می کنند. اما اگر کسی بخواهد مدرک این فدراسیون را داشته باشد؛ بعد از اتمام این دوره، می تواند به ICF تقاضا دهد و آنجا تعیین هویت شود.
فرقی نمی کند که در کدام موسسه، آموزش دیده باشید، دریافت این مدرک نیازمند مراحل زیر می باشد:
- جمعآوری ساعتهای کوچینگ:
برای دریافت مدرک ICF، باید ساعتهای مورد نیاز برای هر سطح را جمعآوری کنید. میزان ساعتهای مورد نیاز بستگی به سطح مدرک مورد نظر شما دارد (مانند ACC، PCC، MCC).
برای مثال، برای دریافت مدرک ACC حداقل 60 ساعت، PCC حداقل 125 ساعت و MCC حداقل 200 ساعت آموزش کوچینگ مورد نیاز است. - ثبت ساعتها در سیستم:
برای این کار، به سایت رسمی International Coach Federation مراجعه و اطلاعات مورد نیاز را در سیستم آنها وارد کنید. این اطلاعات شامل نام، شماره مدرک آموزشگاه یا موسسه کوچینگ، ساعت و… است. - آمادهسازی برای آزمون:
برای دریافت مدرک ICF، باید آزمونهای مربوطه را با موفقیت بگذرانید. آزمونها معمولاً شامل سوالات چندگزینهای و مطالعه موردهایی از تجربیات کوچینگ شماست. - شرکت در آزمون:
بعد از مرحله آمادهسازی، میتوانید در آزمون شرکت کنید. آزمون ها معمولاً به صورت آنلاین برگزار و برای مدت زمان محدودی در دسترس اند. برای شرکت در آزمون، باید هزینه مربوطه را پرداخت و تاریخ و ساعت مورد نظرتان را انتخاب کنید.
هزینه تاییدیه کوچینگ ICF حدود صد دلار و هزینه آزمونهای ICF متغیر و بسته به نوع مدرک و سطحی که در نظر دارید، متفاوت است. - اعلام نتیجه و دریافت مدرک:
پس از اتمام آزمون، نتیجه به شما اعلام میشود و در صورت قبولی، مدرک ICF به شما اعطا میگردد. این مدرک نشانگر این است که شما متناسب با سطح مدرکی که درخواست کردهاید، مهارتها و دانش لازم برای تمرین حرفهای کوچینگ را دارید.
لازم به ذکر است که فرآیند بالا ممکن است برای هر فرد و در هر کشوری کمی متفاوت باشد. بهتر است قبل از شروع این مراحل، اطلاعات بیشتری درباره الزامات ICF در ایران کسب کنید.

پست های مرتبط
جستجو
دسته بندی ها
دستهها