بنظر میرسد موضوع بهبود عملكرد فردی همیشه مورد توجه انسانها بوده است. جایی كه هم چالشهای زیادی در بحث منابع انسانی را مطرح مینمایند و هم راهگشایی برای مسیر پیشرفت و توسعه روابط و كسب وكارها خواهد بود. بررسیهای پژوهشی، تحقیقات و آموزش منابع انسانی درسال های اخیر نشان میدهد، حجم وسیعی از تلاشها در جهت توجه به اهمیت بهبود عملكرد فردی میباشد. چراكه با تحقق این امر از یک طرف شاهد كسب نتایج رضایت بخش در زندگی شخصی و از طرفی دیگر شاهد كسب دستاوردهای موفقیت آمیز در حوزههای مربوط به شغل و كسب وكار خواهیم بود. و از آنجایی كه انسان موجودی اجتماعی است، عملكرد وی و بهبود آن در تمام زمینههای مرتبط تاثیر پذیر و تاثیر گذار خواهد بود.
در این مقاله قصد داریم به بررسی اهمیت بهینهسازی عملکرد فردی بپردازیم و نشان دهیم که چگونه این موضوع میتواند به عنوان ابزاری مؤثر برای دستیابی به موفقیت در زندگی شخصی و حرفهای عمل کند.
بهبود عملكرد چیست؟
عملكرد یعنی عمل و اقدام. اما آنچه باعث اهمیت بهبود این عمل یا اقدام میگردد، نتایجی است كه از انجام آنها عایدمان خواهد شد. هرچقدر این نتایج به انتظاراتمان نزدیک تر و مطلوبتر باشند، رضایت ما از عملكرد بیشتر خواهد بود وهرچقدر فاصله بین نتایج كسب شده و انتظارات بیشتر باشد، نیازمند اقدامات كنترلی و بهبودی بیشتری در عملكرد و برنامه ریزیهای خود خواهیم بود. موارد زیر موضوعاتی است که میتواند برای بهبود عملكرد موثر باشند:
- شناخت دقیق شرایط موجود؛
- اطلاع كافی از اهداف، خواستهها و انتظارات؛
- بررسی موانع و ریسک های احتمالی؛
- بكارگیری منابع، ظرفیت ها و توانمندی ها در جهت اهداف؛
- استفاده از برنامه ریزیهای دقیق، منعطف و پویا در جهت بكارگیری راهكارهای كارا و موثر در زمان و شرایطی مناسب؛
- و…
به صورت كلی میتوان گفت: ما انسان ها در بهبود عملكرد به دنبال ایجاد تغییری مثبت و رشد دهنده در خود یا شرایط موجودمان هستیم تا بتوانیم در كمترین زمان ممكن و با استفاده بهینه از قابلیتها و منابع و با كمترین ریسك، به نتایج مورد انتظارمان دست یابیم.
مزایای بهبود عملكرد فردی چیست؟
سوال اساسی این است كه واقعا در بهبود عملكرد فردی به دنبال چه هستیم و این بهبودی چه چیزی برای ما به همراه خواهد داشت؟ هر کدام از ما بسته به انتظاراتمان میتوانیم به درک درستی از پاسخ این سوال برسیم. گاهی شاید بهبود عملكرد ناشی از مواجه بایك خطر و سعی در جبران آن و یا پیش بینی یک ریسک برای جلوگیری از وقوع آن باشد و گاهی نیز ممكن است خواسته ای در جهت توسعه شرایط، ما را به سمت برنامهریزی برای بهبود عملكرد سوق دهد.
در هر صورت اقدامات ما برای بهبود عملكرد منجربه ایجاد تغییراتی مثبت در خود، رفتار، جایگاه ویا شرایط پیرامون خواهد شد كه دستاوردهایی چون: كسب نتایج بهتر، رشد شخصیت، رشد جایگاه علمی و تخصصی، بهبود وتوسعه ارتباطات، توسعه توانمندیهای فردی و حرفه ای، توسعه فرصتها، توسعه منابع و ظرفیت ها، افزایش موفقیت در جنبههای بهبود یافته زندگی و در نتیجه موفقیت، رضایت و به زیستی و… را به همراه خواهد داشت.
كوچینگ چیست و چگونه به بهبود عملكرد فردی كمک میكند؟
كوچینگ فرایندی گفتگو محور است، كه در آن فردی با نقش مربی یا كوچ فردی، دیگری را با نقش كوچی یا مراجع، همراهی میكند. سپس باهدف شناخت مراجع از خود و توانمندیهایش و بكارگیری آنها در جهت رسیدن به آگاهی ودر مسیر رشد شخصیت و تحقق خواسته ها برای اقدامی موثر برنامه ریزی مینمایند. درواقع همانطور كه مراجع با همراهی كوچ با بهبود عملكرد فردی به خواسته هایش نزدیكتر میشود، پیش تر از آن نیز كوچ میبایست همزمان با فراگیری مهارت كوچینگ و یا پس از آن به شناسایی و تقویت مهارتهای مرتبط با صلاحیتهای كوچینگ و ارتباط موثر در خود بپردازد. با این توصیف میتوان نتیجه گرفت؛ كوچینگ بستری برای بهبود و تقویت عملكرد فردی برای هر دو نقش كوچ و كوچی بحساب خواهد آمد.
مایندست کوچینگ بر اصول معنوی و استواری ساخته شده است که نه تنها به فرایند آموزشی محدود نمیشود، بلکه به عنوان یک فرآیند تبدیلی بر شناخت فرد از خود و بهرهگیری از توانمندیها و اهداف او تأکید دارد. این اصل به فرد این امکان را میدهد که با شناخت بهتر خود، توانمندیها و اهداف خود را بشناسد و با بهرهگیری از آنها، به موفقیت و بهبود عملکرد خود دست یابد.
همچنین شاخه ای از کوچینگ به نام سلف كوچینگ (self coaching) فرایندی است كه فرد در تلاشی آگاهانه و با بازنگری اندیشهها، باورها و ارزشهای نهادینه شده درخود، به شناخت توانمندیها و بكارگیری آنها در جهت ایجاد تغییری مثبت و بهبود دهند در عملكردش و در مسیر رسیدن به خواسته هایش قدم برمیدارد.
به طور کلی در کوچینگ، کوچ در تلاش است تا از طریق تسلط بر خود و شناخت عمیق از افکار و رفتارهای خود، یک ارتباط موثر با مراجع برقرار کند. این ارتباط موثر در قالب گفتگویی همدلانه با گوش دادن فعال و ارائه بازخوردهای موثر و مثبت به مراجع، فرد را در مسیر رشد و بهبود عملکردش هدایت میکند. در ادامه برخی از مزایا کوچینگ در بهینه سازی علمکرد فردی اشاره خواهیم کرد.
افزایش خودآگاهی
کوچینگ، افراد را در دیدن و درک بهتری از خودشان یاری میدهد. این افزایش خودآگاهی باعث میشود تا افراد نقاط قوت و ضعف خود را بهتر شناسایی کرده و بتوانند بر اساس آنها اقدامات خود را هدایت کنند.
تعیین و دستیابی به اهداف
همه ما می دانیم داشتن هدف به تنهایی کافی نیست؛ هر هدفی هم ما را به جایگاه واقعی مان نزدیک نمی کند. از مزایای اساسی کوچینگ، کمک به افراد در هدفگذاری به شیوه اسمارت و قابل دستیابی است. با هدایت و راهنمایی یک کوچ، افراد میتوانند مسیری روشن برای دستیابی به اهداف خود ایجاد کنند و از راهنماییهای کوچ بهرهمند شوند.
پیشگیری و غلبه بر چالشها
کوچینگ نه تنها به افراد کمک میکند تا با چالشها مواجه شوند بلکه استراتژیها و راهکارهایی برای غلبه بر موانع را آموزش میدهد. این مهارت در مواجهه با مشکلات زندگی شخصی و حرفهای بسیار ارزشمند است.
افزایش مهارتهای ارتباطی
کوچینگ به ارتقاء مهارتهای ارتباطی افراد نیز کمک میکند. این افزایش در توانایی گفتگو، گوش دادن فعال و ایجاد ارتباطات مثبت با دیگران، ارتباطات فردی و حرفهای را بهبود میبخشد.
تغییرات مثبت در سبک زندگی
کوچینگ به افراد کمک میکند تا تغییرات مثبتی در سبک زندگی خود ایجاد کنند. این تغییرات ممکن است شامل بهبود روابط، تعادل کار-زندگی، و افزایش احساس رضایت شخصی باشد.
- و…
كوچينگ چگونه فرايند بهينه سازی عملكرد افراد را بكار می برد؟
کوچینگ یک فرآیند متنوع و پویایی است که با توجه به نیازها و شرایط خاص مراجع، کوچها از ابزارها و تکنیکهای مختلفی استفاده میکنند تا عملکرد کوچی را بهینهسازی کنند. این ابزارها و تکنیکها براساس تجربه، آموختهها و صلاحدید کوچ و نیازهای مراجع انتخاب میشوند.
برای مثال مدل گرو (Grow) یکی از ابزارهایی است که کوچها ممکن است برای بهینهسازی عملکرد مراجع از آن استفاده کنند. این مدل از یک سری سوالات و تمرینها برای ایجاد آگاهی و تحول در مراجع استفاده میکند، که باعث میشود مراجع تصمیمهای بهتری بگیرند و به عملکرد خود بهبود بخشند.
در مدل گرو کوچ (با بکارگیری تنها این مدل و یا مدلهای مشابه) سعی دارد تا چهارچوبی مشخص برای حرکت مراجع از وضعیت اکنون به وضعیت مطلوبش را در نظر بگیرد و مرحله به مرحله مراجع را همراهی نماید تا ضمن شناخت خود و خواستهاش و با بهرهگیری از باورهای سازنده و توانمندیهای کشف شده در طول جلسات کوچینگ، راهکارهای موثری را برای مسئله اش یافته و متعهدانه به بهبودی خود پایبند گردد.
مدل فوق به کوچ کمک میکند تا مسیر حرکت مراجع را شفاف و یافته های این مسیر را منسجم نماید. واضح است فرایند تغییرات مثبت مراجع در جهت خواسته او، فرایندی بهبود دهنده و مستمر است که در طول جلسات گفتگو محور کوچینگ محقق میگردد.
همچنین، چرخه دمینگ (PDCA) یکی از روشهایی است که کوچها برای بهینهسازی عملکرد ممکن است به آن رجوع کنند. این چرخه از مراحل برنامهریزی، انجام، بررسی و اقدام تشکیل شده است که با تکرار آن به مراجع کمک میکند تا بهبودی مستمر در عملکرد خود را تجربه کنند.
علاوه بر این، کوچینگ ممکن است از روشهای مختلف ارتباطی مانند گفتگو، شنیدن فعال و بازخورد سازنده استفاده کند تا با مراجع خود ارتباط موثر برقرار کند و از آنها به بهترین نحو ممکن پشتیبانی کند. انعطاف پذیری در انتخاب ابزارها و تکنیکها به کوچ این امکان را میدهد که به بهترین شکل ممکن با شرایط مراجع سازگاری پیدا کند و عملکرد خود را بهبود بخشد.
درجامعه امروز اهمیت بكارگیری مهارتهای فردی در نقشهای مختلف اهمیت ویژه ای پیدا كرده است. چرا كه اكثرا بر این باوریم كه به جای تمركز بر دیگری و واگذاری مسئولیت به دیگران بهتر است تا با شناخت و پذیرش مسئولیت خود در جهت مدیریت بر زندگی اقدامات موثرتری انجام دهیم. از این رو و با تمركز بر نقاط قوت و توانمندیها و با شناخت نقاط ضعف و كاهش آنها، در پی ایجاد تغییراتی بهبود دهنده و كشف فرصت هایی برای به زیستی خواهیم بود. و از آنجایی كه زندگی انسان با نقشهای مختلفی عجین شده است، بهزیستی در زندگی، در گرو بهبود عملكرد فرد در هر یك از آن نقشهاست. برای مثال: بهبود عملكرد والدین در خانواده، بهبود عملكرد مربیان در محیطهای آموزشی و رشد و بهبود عملكرد مدیران در مدیریت مجموعههای تحت نظارت شان و سایر نقشهای فعال درجامعه كه بهبود عملكرد در هریك از شرایط، كاركردهای متفاوت از هم خواهد داشت.
موارد گفته شده، تنها گوشه ای از افرادیست که بهینگی در عملکردشان تاثیر شگرفی در محیط پیرامون آنها خواهد داشت؛ اما باید توجه کرد عملکرد بهینه در هر کدام از افراد جامعه، با هر نقش و جایگاهی اول برای خود فرد و در ادامه برای روابط ومحیط پیرامون آن امری ضروی و حائز اهمیت است.
مهارت های موثر در بهبود عملكرد فردی کدام اند؟
با بكارگیری مهارتها و قابلیتهای زیر و توجه به آنها می توانید در راستای برنامه ریزی و اقدام برای ایجاد تغییرات مثبت و بهینه کننده عملكرد موفقی داشته باشید.
- داشتن نگرش مثبت نسبت به تغییر
- اعتماد به نفس برای اقدام در جهت بهبودی
- اعتقاد به تغییر و نیاز به آن
- گذشتن از ترس ها برای اقدام
- عملگرایی برای تداوم اقدام
- تعهد به تغییر بهبود دهنده
- تلاش برای ایجاد بهبودی
- برنامه ریزی برای اجرایی نمودن طرح تغییرات بهبود دهنده
- نظم برای پیاده سازی طرح تغییر
- دقت برای طرح ریزی مثبت
- اشتیاق برای شروع و ادامه مسیر بهبودی
- شناخت خود برای یافتن ظرفیت و توان تغییر و بهبودی
- هدف گذاری برای مقصد و مشخص نمودن نتایج بهبود یافته
- آیندهنگری برای برنامه ریزی بهبود مستمر
- تفكر انتقادی برای شناخت لزوم تغییرات
- نگاه همه جانبه یا تغییر زاویه دید برای یافتن نقاط قابل بهبود
- دوری از تعصبات در ایجاد تغییرات بهبود دهنده
- استمرار و پشتكار در فرایند بهبود عملكرد
- مشاوره و راهنمایی از افراد متخصص
- خروج از منطقه امن برای حركت در راستای بهبودی
- سایر موضوعات…..
فـــرحـناز فــــرامـرزی
کارشناس سئو و دانش پذیر سطح یک دوره آموزش کوچینگ آکادمی بین المللی فراکوچ
یک پاسخ
سلام و احترام خدمت استاد متحدین بزرگوار
کامل ترین و شفاف ترین توضیحات از بهبود عملکرد فردی در کوچینگ را استاد توانسته اند به شیوه ای قابل لمس و قابل درک به رشته تحریر درآوردند.در موسسه دیگری در حال گذراندن لایف کوچینگ هستم ،اما مطالب و ویدئو هایی که از فراکوچ می بینم و مطالعه می کنم چیز دیگری ست و من هر آنچه که از کوچینگ آموختم از طریق سایت شما بوده.سپاس از استاد گرانقدر