مرحله بررسی واقعیت های موجود (reality) یکی از مراحل کوچینگ است که در طی آن تمرکز بر بررسی و تجزیه و تحلیل وضعیت و واقعیتهای فعلی فرد یا سازمان مورد نظر قرار میگیرد. در این مرحله، هدف اصلی این است که به وضوح درک کنیم که فرد یا سازمان در حال حاضر در چه شرایطی قرار دارند و با چه چالشها و فرصتهایی روبروست.
رسیدن به آن آگاهی که مدنظر کوچ است در مرحله بررسی واقعیت (reality) اتفاق میافتد. 80 درصد از اهمیت کوچینگ در این مرحله و مرحله تعیین هدف (Goal setting) رخ می دهد. ما در تعیین هدف به تصویر میکشیم که “به کجا میخواهیم برویم” و در مرحله تعیین واقعیت میپرسیم “چه مشکلی داریم”.
اکثر محتویات جلسات کوچ با مراجع شامل موارد بالا می شود. اگر موضوع جلسه به باورها و ارزش ها ارتباط داشته باشد، مبدا ورود برای گفتگو با کوچی اندکی دشوار می شود، اما ورود از طریق احساس، هیجانات، عمل و اقدام راحتتر است.
در بررسی واقعیت ها، کوچ دقیقا مشابه شخصی که با طلایاب به دنبال طلاست، سیگنال ها را دریافت و یا به دنبال سیگنال ها می رود. گفتگوی کوچینگی در مرحله reality ترتیب مشخصی ندارد و کوچ باید آماده و بادقت تمام حرفهای مراجع را بشنود، سیگنال ها را دریافت کند و کاملا به سیگنال های دریافت شده متمرکز باشد.
تعیین لوکیشن فعلی در این مرحله بسیار مهم است و پرسش ها باید به گونه ای باشند که بتوانیم جایی که مراجع ایستاده را کاملا مشخص کنیم. در نظر داشته باشید در این مرحله سوالاتی که در آن قصد داریم وضعیت موجود را بسنجیم، سوالات درستی نیستند.
نکته مهم: با چک کردن چه ویژگیهایی می توان به مختصات دقیق وضعیت موجود مراجع رسید؟
- چه کارهایی کردم؟
- چه کارهایی میکنم؟
- چه افکاری داشتم؟
- چه افکاری دارم؟
- چه احساسی داشتم؟
- چه احساسی دارم؟
این گونه سوالات دو کارکرد دارند:
- عرض گفتگو را زیاد میکند. (سوالات عرضی)
- عمق گفتگو را زیاد میکند. (سوالات طولی)
نگاه کوچ باید معطوف به حال و گذشته باشد. فراموش نکنید نگاه به گذشته بسیار کوتاه، عموما در گذشته نزدیک و همراه با برگشت سریع به زمان حال است.
سطوح موانع
یکی از نکات دیگری که در بررسی واقعیت مورد اهمیت است، انواع سطوح موانع می باشد.
انواع موانع:
- نخواستن (عمده مسائل کوچینگ)
- نتوانستن
- نداشتن
هر یک از موارد بالا از دو حالت خارج نیست:
- واقعیت دارد؛
- واقعیت ندارد؛
در طول مسیر کوچینگ، تصویر ذهنی مراجع و واقعیت مورد اهمیت است. (تحت کنترل بودن، خواستن، توانستن، نداشتن)
یکی از اعمالی که کوچ در طول گفتگو با مراجع خود انجام میدهد بررسی موانعیست که در مسیر رسیدن به هدف مراجع وجود دارد. این موانع به چهار دسته موانع بیرونی، موانع درونی، موانع قابل تغییر و موانع غیر قابل تغییر تقسیم بندی می شوند.
بعد از کاوش، پرسشگری در یک نقطه کوچ را به رگه هایی از طلا میرساند. طلایی که در این مرحله به دست میاد آگاهی جدید مراجع نسبت به خود و مشکلش است.
این نوع از آگاهی دارای دو وجه است:
- درک مشکل
- درک راهکار مشکل
با درک مشکل بخشی از مسائل کوچ حل می شود اما ارزش اساسی در بررسی واقعیت reality زمانی خلق میشود که مراجع در راه حل به آگاهی رسیده باشد. اگر صرفا کشف مانع اتفاق افتاده است، این آگاهی نیست.
از هنگامی که هدف مشخص شود، عملا در ذهن کوچ و مراجع تصویری واضح و روشن از قلهای که قرار بر فتح آن است، به وجود می آید. یکی از بهترین نقطه ها برای ورود به بحث R، بررسی سطوح آگاهیست.
بررسی سطوح آگاهی شامل:
- بررسی احساس
- اقدام
- تفکر مراجع در موقعیت فعلی هستش.
در این میان، رفتار و احساسات نقطههای ورودی بهتری برای تعیین واقعیت اند. این دو کانال کمک می کنند که مراجع از طریق آن بتواند به باورها، ارزشها و افکارش دسترسی پیدا کند. تغییرات بنیادی باید در افکار، باورها و ارزش ها اتفاق بیفتد تا کوچ بتوانید امیدوار باشد که تغییرات در اقدام و احساس پایدار اند.
بررسی اهرم رنج و لذت
در ذهن خود و به مغزتان اینطور تلقین کنید، که رسیدن به موفقیت به معنای لذت است و نرسیدن به آن به معنای رنج می باشد.
زمانی که مغز اینطور باور کرد که رسیدن به موفقیت لذت است به هرتلاشی که برای رسیدن به آن هدف می کنیم، اعتراض نمی کند.
وقتی هدفی را انتخاب میکنید بهتر است هر روز صبح برای آن هدف اهرم رنج و لذت را روی کاغذ ترسیم کنیم. بگذارید مغزتان اینطور باور کند که رسیدن به هدف مترادف است با رسیدن به یک لذت عظیم و بزرگ.
بررسی اهرم ها: بررسی احساس مراجع در صورت رسیدن به هدف و اگر اینکه به هدفت نرسید چه احساسی پیدا می کند؟ ممکن است مراجع در این قسمت ارزیابی درستی از وضعیت خود نداشته باشد.
در طول جلسه کوچینگ دو نوع آگاهی داریم:
- مراجع به موانعش می رسد؛
- آگاهی که می توان با کمک آن به اقدام رسید؛
این موانع انواع مختلفی دارند؛ گاهی این مانع به اندازه ای بزرگ هستند که خود می تواند تبدیل به هدف جلسه کوچینگ شود. اگر این اتفاق افتاد موضوع جلسه عوض می شود اما هدف کلی تغییر نمی کند.
بررسی مورد اول: بررسی دقیق طرز فکر، ارزش ها، باورها و مایندست مراجع که باعث بروز شرایط فعلیست. در نظر داشته باشید درباره این گونه مسائل باید گفتگو کنید.
بررسی مورد دوم: کشف تناقض و تعارض های احتمالیست که بازخورد می دهیم و رفعشان می کنیم.
بررسی مورد سوم: به منابع درونی و بیرونی مراجع توجه می کنیم. استعدادها، نقاط قوت، پتانسیل های مراجع را به عنوان منابع در نظر می گیریم و به مراجع نشان میدهیم.
بررسی مورد چهارم: تغییر الگوها به وسیله گفت و گو
یکی از کارهای مهمی که کوچ در جلسه انجام میدهد این است که الگوهای تکراری مراجع را بشنود. برای ورود به این مرحله و عمیق تر شدن شما نیاز به یک سری ابزارها دارید (بررسی کامل ابزارها در دوره سطح دو آموزش کوچینگ انجام می شود.) منظور از ابزارها تمام روش هایی است که گفتگوی شما با مراجع را در یک چهارچوب قرار می دهد.
نمونه سوالات بخش بررسی واقعیتهای موجود (Reality)
- چرا در حال حاضر شما نمیتوانید به این اهداف برسید؟
- مسئله اصلی چیست؟
- شما فکر میکنید چه چیز باعث توقف شما شده است؟
- شما فکر میکنید واقعاً چه چیزی اتفاق افتاده است؟
- درک شما از این موقعیت چه بوده است؟