کوچینگ رابطه چیست؟

تعریف کوچینگ رابطه
مقالات آموزشی

کوچینگ رابطه چیست؟

آیا همیشه احساس می‌کنید که روابط شما به یک ارتباط بهتر نیاز دارند؟ آیا می‌خواهید ارتباطات خود را به سطحی جدید از هماهنگی، اعتماد و عشق برسانید؟ اگر پاسخ شما بله است، به کوچینگ رابطه (Relationship Coaching) خوش آمدید.

روابط، مانند باغی هستند که نیازمند آبیاری، مراقبت و توجه مداوم اند تا برای رشد و شکوفایی آماده شوند. اما گاهی اوقات، برقراری و حفظ این روابط چالش‌هایی را به همراه دارد که ممکن است برای ما سخت باشد. در این مسیر، کوچینگ رابطه به عنوان یک راهکار نوین و مؤثر در زمینه بهبود و تقویت روابط عاطفی و شخصی ظهور کرده است. این فرآیند به شما کمک می‌کند تا به عمقی‌ترین نیازهای خود و شریک زندگی‌تان پی ببرید و با همکاری یک مربی متخصص، به راه‌حل‌هایی سازنده و موثر دست یابید.

کوچینگ رابطه چیست؟

کوچینگ رابطه (Relationship Coaching) مثل سایر حوزه‌های کوچینگ یک فرایند گفتگو محور و تعاملی است که حول موضوعات مورد نظر مراجع به بحث، بررسی، ریشه یابی و یافتن راهکار و طراحی اقدام می‌پردازد. با این تفاوت که موضوع یا حوزه مورد نظر گفتگوی کوچ و مراجع، موضوع روابط عاطفی، شخصی و حرفه ای اوست.

در واقع کوچ رابطه، به افراد کمک می‌کند تا روابط شخصی و حرفه ای مناسبی ایجاد، تقویت و یا روابط قبلی خود را بهبود بخشند. کوچ رابطه به فرد کمک می‌کند تا با یادگیری و بکار گیری مهارت های ارتباطی، مدیریت هیجانات، شیوه حل مسئله و تعارضات و سایر تکنیک ها و ابزارهای مرتبط، بتواند به اهداف خود در روابط فردی و حرفه ای دست یابد.

یک رابطه مناسب چه ویژگی هایی دارد؟
مزایای کوچینگ رابطه چیست؟
کوچینگ رابطه چیست؟

چرا حفظ روابط مهم هستند؟

روابط از هر نوعی که باشند به زندگی ما معنا می بخشند. اکثر تلاش ها و خواسته های ما در راستای تحکیم و تقویت روابط مان است که معنا می‌یابند. ما با برقراری روابط با دیگران انتظارات و اهدافی را دنبال می‌کنیم که دست یابی به آنها برای ما شادی و رضایت به همراه خواهد داشت. انسان موجودی اجتماعی است و برای داشتن یک زندگی متعادل، نیاز است تا روابطش را در حوزه های مختلف و باتوجه به نقش‌هایی که در اجتماع می‌پذیرد مدیریت کند. اگر بخواهیم دلایل اهمیت روابط را برشماریم می‌توان به مواردی که در ادامه می‌آید اشاره کرد:

  • حفظ و تقویت سلامت جسمی و روانی: داشتن روابط سالم و اخلاقی با دیگران به فرد کمک می‌کند تا از تنهایی و انزوا دوری کرده و زندگی شادتر و سالم تری را تجربه نماید.
  • رشد فردی: ارتباط با دیگران زمینه دریافت بازخورد از آنها و خودشناسی را برای فرد به همراه خواهد داشت تا در این مسیر به نگرش‌های سازنده تر و عملکرد بهتر نزدیک گردد. افراد با تکیه بر توانمندی های خود و در راستای رشد فردی می‌توانند به رشد حرفه ای نیز برسند.
  • حمایت و پشتیبانی: داشتن روابط مطمئن و سازنده فرصت دریافت حمایت و پشتیبانی از دیگران را فراهم می‌آورد. حضور و همراهی دوستان و نزدیکان در مواقع سخت در سایه‌ی ارتباطات موثر امکان پذیر می‌گردد.
  • بهبود عملکرد و افزایش بهره وری: داشتن روابط سالم و مثبت با اطرافیان و همکاران سبب ایجاد تعاملات بیشتر و تقویت توانمندی ها و بکار گیری آنها در راستای رشد و توسعه فردی و حرفه ای خواهد شد. بهبود عملکرد از جمله مزایای است که در راستای دستیابی به اهداف اهمیت ویژه ای دارد.
  • رضایت از خود: نهایت تلاش های انسان به دریافت حس آرامش و رضایت از خود منتهی می‌شود. روابط ما با دیگران بر اساس ذات اجتماعی بودن ما، بر حس رضایت ما تاثیر گذار است. از این رو افرادی که احساس رضایت بیشتری از خود دارند روابط متعادل تر، محکم تر و موفق تری دارند و افرادی هم که روابط قوی و سازنده ای دارند رضایت ازخود در آنها بیشتر می گردد.

انواع کوچینگ رابطه چیست؟

باتوجه به گستردگی حوزه روابط و موضوعات مرتبط با آن، بدیهی است که گستردگی گفتگوها در جلسات مشاوره یا کوچینگ نیز زیاد و متنوع بوده وبا توجه به نقش و جایگاه فرد در محیط های مختلف مشخص می‌گردد. بطور مثال:

کوچینگ رابطه برای خانواده ها:

این نوع کوچینگ به اعضای یک خانواده اعم از پدر، مادر و فرزندان، کمک می‌کند تا روابط خود در خانواده را بهبود بخشیده و از تاثیرات آن بر سایر روابط خود و خارج از کانون خانواده نیز بهره مند گردند. از کارکردهای کوچینگ خانواده می‌توان در زیر به مواردی اشاره کرد:

  • افزایش اعتماد و احترام و صمیمیت در راستای اتحاد بیشتر بین اعضای خانواده
  • زمینه سازی برای شناخت از خود و دیگری و احترام به نظرات و عقاید یکدیگر
  • شناخت مسائل و چالش ها، پیش از وقوع ویا تلاش برای پیشگیری و حل آنها با کمک یکدیگر
  • همبستگی و همکاری در راستای اهداف خانواده و پشتیبانی، راهنمایی و حمایت  از یکدیگر در سختی ها و مسائل با اهمیت
  • حل مشکلات و تعارضات، شناخت و درک یکدیگر و رسیدن به توافقات مشترک
  • تلاش در جهت شناخت، بهبود و توسعه توانمندی های فردی اعضای خانواده و بکارگیری آنها در راستای اهداف مشترک و چشم اندازهای پیش روی خانواده

کوچینگ رابطه برای زوج ها:

تمام مواردی که در رابطه با کوچینگ خانواده مطرح شد برای کوچینگ رابطه زوج ها هم مطرح و مهم است. چراکه گستردگی کانون خانواده صرفا به زن و مرد منتهی می شود. علاوه بر این در جلسات کوچینگ رابطه زوج ها، با حساسیت بیشتری به نقش زن و مرد در روابط مشترک شان پرداخته می شود. شناخت، همراهی، همبستگی و همدلی زوج ها در راستای حفظ فردیت، تقویت تعاملات شان و دست یابی به اهداف فردی و مشترک معنا می یابد. بدیهی است موضوعات شناختی، اخلاقی، جنسی و خانوادگی از مهمترین مسائل و موضوعات مطرح شده در جلسات کوچینگ رابطه خواهد بود که کوچ رابطه، زوج ها را تا رسیدن به وضعیت مطلوب و مشترک شان حمایت خواهد کرد.

کوچینگ رابطه برای مجردها:

در این نوع از کوچینگ نیز تمرکز بر روابط و عوامل شخصی تاثیر گذار بر آن است. کوچ رابطه به فرد کمک می‌کند با استفاده  از توانمندی ها و تقویت آنها بتواند با ایجاد ارتباطات موثرتر به اهداف مدنظر خود دست یابد. از کاربردها و فواید کوچینگ برای مجردها به مواردی زیر اشاره می‌کنیم:

  • خوشناسی و آگاهی از خواسته ها: در این راستا کوچ رابطه به فرد کمک می‌کند تا خود، باورها، ارزش ها و خواسته هایش را شناسایی کرده و برای دست یابی به اهداف برنامه ریزی کند.
  • شناخت اهداف رابطه: کمک به شناخت هدف فرد از برقراری روابط و بررسی موانع و توانمندی های او در راستای برقراری رابطه ای هدفمند
  • شناخت موانع یا باورهای ذهنی موثر: کوچ رابطه به فرد کمک می‌کند موانع و الگوها و نگرش های منفی مربوط به روابطش را شناسایی و آنها را با باورها و الگوهای مثبت جایگزین کند.
  • افزایش اعتماد به نفس در روابط: کمک به تقویت اراده و اعتماد به نفس فردی در راستای برقراری یک رابطه سالم و موثرعاطفی یا حرفه ای.
  • شکل گیری و طراحی رابطه: در نهایت کوچ رابطه می‌تواند فرد را در جهت تعیین شاخص‌های شریک عاطفی مناسب، بکارگیری مهارت های ارتباطی موثر، برقراری ارتباط و شکل گیری یک رابطه هدفمند، همراهی کند.
چگونه کوچ متخصص در زمینه مربیگری رابطه داشته باشم؟
چه ویژگی‌هایی در یک مربی رابطه باید موجود باشد؟
انواع کوچینگ رابطه چیست؟

کوچینگ رابطه چه مزایایی دارد؟

به نظر می رسد که اولین و مهمترین دلیل افراد برای مراجعه به یک کوچ رابطه، حل مسائل بین فردی، ایجاد و تحکیم روابط خود با دیگران باشد؛ ولی گستردگی تاثیرات و مزایای همراهی یک کوچ رابطه می‌تواند بسیار فراتر از این ها باشد:

  • ایجاد و بهبود روابط موثر و رضایت بخش؛
  • افزایش اعتماد به نفس برای ایجاد و حفظ ارتباطات با دیگران؛
  • دست یابی به اهداف مرتبط با روابط و سایر اهداف مورد نظر در زندگی؛
  • ایجاد و تقویت ارتباطاتی که تسهیلگر دست یابی به اهداف فردی یا حرفه ای باشند؛
  • شناخت موانع ارتباطی و رسیدن به راهکارهای مدیریت روابط؛
  • شناخت و استفاده از توانمندی ها و ویژگی های فردی در راستای ایجاد ارتباطات و تعاملاتی بهتر و اثربخش تر؛
  • کمک به افراد در راستای پذیرش خود و تفاوت شان بادیگران و دوری از وابستگی های ارتباطی، مدیریت احساسات و هیجانات و اجتناب از رفتارهای واکنشی در ارتباط با دیگران؛

دلایل اهمیت کوچینگ رابطه چیست؟

خیلی از ما انسان‌ها ممکن است در زمان مواجهه با یک مشکل و یا مسئله، به اولین نفر موجود در ذهنمان مراجعه و درخواست کمک کنیم؛ این شخص به احتمال زیاد یکی از دوستان یا اعضای خانواده مان است. البته این درخواست می‌تواند ریسک هایی برای ما به همراه داشته باشد؛ مثل اینکه احتمال دارد آن فرد خود نیز در این مسئله ی پیش آمده ذینفع بوده بنابراین نمی‌تواند به درستی شرایط را قضاوت کرده و یا با ما همدلی کند.

گاهی نیز شناخت دوستان و اطرافیان از ما، سبب ارائه و بیان بازخوردها ویا دلسوزی هایی از طرف آنها شده که مانع همراهی و کمک بی طرفانه شان شود و در نتیجه ممکن است راهکارهایی پیش پای ما بگذارند که مناسب ما و شرایط مان نبوده وحتی اگر به هر دلیلی به آن راهکارها عمل نکنیم از ما رنجیده و نا امید گردند.

باوجود ریسک های این چنینیِ ناشی از درخواست کمک و همراهی از دیگران،  بنظر می رسد بهترین راهکار مراجعه به شخص سومی باشد که نه تنها شناخت قبلی از ما ندارد، بلکه می‌تواند با مهارت پرسشگری خود، بدون تعصب و قضاوت، با ما همدلی کرده و ما را برای یافتن راهکارهایی مناسب در مدیریت روابط مان همراهی کند.

کوچ رابطه می‌تواند به ما کمک کند تا نه تنها روابط خود را با دیگران بهبود ببخشیم، بلکه هر عاملی که مانع از ایجاد ارتباطات سالم و موثر می شود را شناسایی، حذف و با تکنیک هایی کاربردی روابط جدید و هدفمندی را طراحی و مدیرت کنیم. همچنین کوچ رابطه فقط به موضوع روابط نمی‌پردازد بلکه هر موضوع و نشانه ای که در طول جلسات توسط مراجع به آن اشاره شود را شنیده، مهم دانسته و بازخورد می‌دهد و در صورت اینکه تشخیص دهد موضوعی خاص در بحث روابط  فرد وجود دارد که خارج از تجربه و تخصص خود اوست، وباید عمیق تر و تخصصی‌تر به آن پرداخته شود، فرد را به سایر کوچ ها ارجاع خواهد داد.

یادآوری این نکته نیز حائز اهمیت است که کوچ رابطه فردی است که علاوه بر دارا بودن مدرک و صلاحیت های کوچینگ، دارای تخصص در زمینه رابطه فرد با خودش و با دیگران است و همینطور در موضوعات مربوط به روابط خانوادگی و زناشویی نیز تجربه مشاوره یا کوچینگ را دارد.

ضرورت کوچینگ رابطه در زندگی چیست؟
چگونه می‌توان کوچینگ رابطه را برای بهبود روابط شخصی و عاطفی استفاده کرد؟

ویژگی های یک کوچ رابطه مناسب چیست؟

انتخاب یک کوچ رابطه مناسب مانند هر انتخاب دیگری از اهمیت بالایی برخوردار است. برخی از ویژگی های یک کوچ رابطه مناسب می تواند موارد زیر است:

  1. تسلط بر مهارت‌های ارتباطی: یک کوچ رابطه باید دارای توانایی های بالقوه، صلاحیت ها و مهارت های ضروری کوچینگ مانند گوش دادن فعال، ارتباط برقرار کردن موثر، ارائه بازخورد سازنده، محافظت از محرمانگی و احترام به حریم شخصی و… باشد.

  2. قدرت تحلیل و تشخیص: یک ویژگی اساسی و ضروری در یک کوچ رابطه، توانایی شناسایی، تحلیل الگوهای رفتاری و ارتباطاتی مراجعین است. این به معنای قدرت تشخیص کوچ در خصوص حساسیت ها، الگوهای رفتاری، نیازها و اهداف کوچی و سپس پرداختن به تحلیل عمیق و دقیق این اطلاعات است تا بتواند راه‌حل‌های مناسبی را ارائه دهد.

  3. مهارت در ایجاد ارتباط مثبت: یک کوچ رابطه باید بتواند با ایجاد ارتباطات مثبت و محیطی امن و پذیرا، اعتماد مراجعین را برای به اشتراک گذاشتن تجربیات و احساساتش جلب کند تا کوچی تمایل پیدا کند بدون پنهان کاری و خجالت مشکلات و خواسته های خود را با تمایل وجودی خود بیان کند.

  4. ایجاد اهداف مشترک: این ویژگی تنها مختص به کوچینگ رابطه نمی شود. چه یک کوچ بخواهید چه مشاور، باید وجود این ویژگی را در او پیدا کنید. هر کدام با توجه به تکنیک ها و مهارت های حوزه کاری خود باید بتواند با همکاری خود شما، اهداف و راهبردهای مشترکی را تعیین کرده و به دستیابی به آنها کمک کند.

  5. توانایی ایجاد تغییر: کوچ رابطه باید توانایی داشته باشد که با ترکیب انگیزه، راهنمایی و حمایت، مراجع را به تغییرات موثر و پایدار در رفتارها و ارتباطاتش هدایت کند. 

ما در کلینیک آکادمی فراکوچ بستری را فراهم کرده ایم، که اسامی کوچ های مورد تایید فدراسیون بین المللی کوچینگ (بیش از پنجاه کوچ از اقصی نقاط کشور) در آن قرار گرفته است و شما می توانید بر اساس رزومه افراد و موضوع مد نظر خود بهترین انتخاب را داشته باشید.

دیدگاه خود را اینجا قرار دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فیلدهای نمایش داده شده را انتخاب کنید. دیگران مخفی خواهند شد. برای تنظیم مجدد سفارش ، بکشید و رها کنید.
  • عکس
  • شناسه محصول
  • امتیاز
  • قیمت
  • در انبار
  • موجودی
  • افزودن به سبد خرید
  • توضیحات
  • محتوا
  • عرض
  • اندازه
  • تنظیمات بیشتر
  • نویسنده
  • قسمت
  • زبان
Click outside to hide the comparison bar
مقایسه