حضور فعال و همدلی | دوره آموزش کوچینگ سطح 1 خلاصه جلسه یازدهم
حضور فعال و همدلی | دوره آموزش کوچینگ سطح 1 خلاصه جلسه یازدهم
داشتن دو مهارت اساسی، حضور فعال و همدلیِ کوچ برای موفقیت در جلسات کوچینگ مهارتی ضروریست، زیرا این مهارت ها به کوچ این امکان را می دهند تا به بهترین شکل ممکن به مراجعین خود کمک کنند و فرآیند توسعه شخصی و حرفه ای آنها را تسهیل کنند.
حضور فعال و همدلی به کوچ این امکان را میدهد تا ارتباط عمیقتر و مثبتتری با مراجع خود برقرار کند. این ارتباط قوی تر باعث میشود که مشتری اعتماد به نفس بیشتری در فرآیند کوچینگ داشته باشد و از راهنمایی و حمایت کوچ بیشتری بهرهبرداری کند. در ادامه به تشریح دو مهارت “حضور فعال” و “همدلی” به عنوان دو مورد از اساسی ترین مهارتهای مورد نیاز کوچ برای برگزاری جلسه کوچینگی استاندارد و موثر خواهیم پرداخت.
حضور فعال در کوچینگ
زمانی مسئله کوچی حل می شود که به آگاهی برسد و زمانی کوچی به آگاهی میرسد که شما سوال درستی بپرسید و زمانی شما می توانید سوال درست بپرسید که خوب گوش داده باشید و زمانی شما می توانید خوب گوش بدهید که مراجع صحبت کند و شما حضور فعال داشته باشید. در نظر داشته باشید اگر حضور نداشته باشید فقط گوشها کار می کند نه مغز.
حال احتمالا برایتان این سوال پیش آمده که چه زمانی می توانید حضور داشته باشید و به کوچی خود توجه کامل کنید؟
زمانی که علاقمند به همراهی و حل مسئله طرف مقابل خود را داشته باشید. در عین حال نکات زیر را هم در نظر داشته باشید:
- زمان و مکان مناسبی برای توجه کردن و حضور داشتن انتخاب کنید؛
- موانع فیزیکی، موانع ذهنی و موانع جسمی را از بین ببرید؛
بعد از کامل کردن توجه خود نوبت ساکت کردن ذهن است. وقتی ذهن را از پیش فرضِ اینکه من می دانم تو نمی دانی خالی کنید به صورت کامل حضور خواهید داشت.
همدلی در کوچینگ
هنگامی که در ارتباط با دیگران صرفا فقط گوش هایتان کار نکند، بلکه با تمام وجود ابعاد مختلف مخاطب را ببیند و درک کنید، همدلی (Empathy) رخ می دهد. کوچ نباید صرفا به کلمات کوچی خود بپردازد، توجه به احساسات و هیجانات مراجع جز مهمترین اولویت های یک جلسه کوچینگ است. توجه به این موضوع بعنوان یکی از ابعاد وجودی انسان از چندین بعد مهم است:
- بعد انسانی: که باعت تعمیق ارتباط می شود؛
- بعد کاوشگری: که بدانید پشت احساسات چه چیزی وجود دارد؛
همدلی باعث شکل گیری روابط بین فردی میشود که برای کوچینگ لازم است در یک رابطه ی عالی کوچینگی، همدلی مثل یک جریان زندگی بخش است که به طرفین کمک میکند تا در مسیر هدف پیش بروند. همدلی فضای امنی به وجود می آورد که مراجع می تواند به راحتی افکار و احساساتش را بازگو کند، در این شرایط رابطه کوچینگی کمک کننده خواهد بود. احساس غم، شادی، خشم، ترس و شرم 5 احساس اصلی انسان می باشد که سهم احساسات منفی در این میان بیشتر است؛ کوچ باید همه این احساسات را در مراجع بشنود.
همدلی 4 ویژگی اصلی دارد:
- گذاشتن خودمان جای طرف مقابل و تلاش برای فهم معنای صحبت های او؛
- تلاش برای قضاوت نکردن؛
- شناسایی احساسات طرف مقابل مانند غم و خشم؛
- حس کردن همان احساسات همراه با شخص مقابلمان؛
چیزی که در لحظه اوضاع را بهتر می کند، راه حل دادن نیست بلکه پیوند حسی بین کوچ و مراجع است. همدلی در کوچینگ یعنی بتوانید اگر مراجع با هیجان منفی وارد جلسه خود شد، شما به عنوان یک کوچ خود را با او همتراز کنید. هدف از همدلی اتصال برقرار کردن است نه بهبود حال کوچی.
همدلی یا همدردی؟
همدردی و همدلی دو شاخه ی مجزا از یک درخت هستند که اغلب این دو مفهوم به اشتباه به جای همدیگر استفاده می شوند؛ به بیان ساده، همدردی بازخورد احساسی به شرایط مخاطب است در حالی که همدلی درک احساسات مخاطب در آن موقعیت می باشد. در همدردی، شما احساسی مشابه با احساس مخاطب خود خواهید داشت، اما در همدلی فقط احساس او را درک خواهید کرد.
این نکات را در همدلی انجام ندهید:
- از کلماتی مانند “قطعا” و “مطمئنا” استفاده نکنید؛
- اگر درک نمی کنید، به دروغ وانمود به درک کردن نکنید؛
- از کلمات “ولی” و “اما” استفاده نکنید؛
- مثبت اندیشی و ساده انگاری در اتفاقِ افتاده را انجام ندهید؛
فاجعه انگاری و سیاه نمایی نکنید؛
قضاوت کردن را ترک کنید؛
از توصیه، نصیحت و سرزنش دوری کنید؛